Bypass-operation! (kanske inte rätt utväg)
På seminariet i Karlstad i slutet av augusti talade jag med en kvinna som
planerade en viktoperation. Jag föreslog naturligtvis att testa
lågkolhydratkost en period först, men hon hade redan bestämt sig.
Nu är hon död. Hennes stora kroppspulsåder brast vid
operationen. Och hon är långt ifrån ensam.
Det dör svenskar av de här operationerna var och varannan vecka.
Enligt artikeln är dödligheten i samband med gastric bypass ca 0,5% i Sverige.
Men det känns ofrånkomligen värre när det är någon man träffat.
Det talas om att 10 – 15 000 svenskar behöver operationen. Årligen.
Det skulle innebära att sjuttiofem svenskar skulle dö om året. Ofta relativt
unga. Vid Estoniakatastrofen dog 500 svenskar. Var sjunde år kan fler
svenskar ha dött av sin fetmaoperation.
"Jag hade hellre varit överviktig"
Men det går inte sällan snett, även om man hör till de 99,5% som överlever.
Jag har naturligtvis mött personer som varit nöjda efter sin operation också.
Men skrämmande många har svåra besvär.
Här är ett exempel från gårdagen: (Hon blev sjuk efter operationen)
Problemet
Det är farligt att vara extremt överviktig också. I längden kan det vara ännu
farligare än att opereras. Så operationerna är inte det största problemet.
Det största problemet är att det finns ett så stort behov, efter 20 år
med sockrade lightprodukter i affärerna. Jag ser alla dessa gastric
bypass-operationer som det tydligaste tecknet på det totala misslyckandet för
fett- och kalorisnål västerländsk kost. Vi har blivit feta på fettfri
Coca-cola, och annat fettsnålt skräp.
Lösningen?
Vi får försöka se till att färre personer behöver av de här riskabla
operationerna. Mer smör och mindre bröd har ingen dött av.
Vad säger du?
Mer länkar
Svår näringsbrist efter fetmakirurgi
Örebro fetast - operationer lösningen?
Alkohoism efter fetmaoperation
Fetmaoperationer väntas öka kraftigt
Hjärnkirurgi nya behandlingen mot fetma
Artikeln är lånad ifrån:www.kostdoktorn.se