Debatt mellan Livsmedelsverket och LCHF
Vi blir allt fetare
Svenska kvinnor väger i snitt fyra kilo mer än för trettio år sedan.
Trenden är ännu tydligare bland män, som ökat med sex kilo under
samma tidsperiod.
Svenska kvinnor väger i snitt fyra kilo mer än för trettio år sedan.
Trenden är ännu tydligare bland män, som ökat med sex kilo under
samma tidsperiod.
Mest kolhydrater enligt tallriksmodellen
I Sverige är det Livsmedelsverket som utfärdar de allmänna kostråden.
Där lyfts den välkända tallriksmodellen fram som exempel på hur stor del
av måltiden som bör bestå av kolhydrater, fett respektive protein.
Enligt tallriksmodellen bör vi äta mest kolhydrater: pasta, potatis och bröd,
en hel del frukt och grönsaker, men mindre av mättat fett som finns i kött,smör och mjölk.
I Sverige är det Livsmedelsverket som utfärdar de allmänna kostråden.
Där lyfts den välkända tallriksmodellen fram som exempel på hur stor del
av måltiden som bör bestå av kolhydrater, fett respektive protein.
Enligt tallriksmodellen bör vi äta mest kolhydrater: pasta, potatis och bröd,
en hel del frukt och grönsaker, men mindre av mättat fett som finns i kött,smör och mjölk.
– Eftersom fett innehåller dubbelt så många kalorier per gram så innebär det att
även om fett ger lite bättre mättnadskänsla så får du i dig mer kalorier än du
skulle få annars, säger en av Livsmedelsverkets experter, överviktsläkaren
professor Stephan Rössner.
Dieten bestod av 50 procent fett
Samma kostråd ges till diabetiker. Men när läkaren Jörgen Vesti Nielsen
upplevde att de vanliga kostrekommendationerna inte funkade på sina
patienter lät han en grupp rejält överviktiga diabetiker testa en kost
bestående av 50 procent fett och endast 20 procent kolhydrater
– tvärtemot kostråden. Till sin förvåning upptäckte han en stor skillnad
och efter sex månader var resultatet tydligt.
De som fick den vanliga kosten med mycket kolhydrater gick ned 1,8 kilo
medan gruppen som åt mycket fett och lite kolhydrater gick ned 11 kilo.
Fyra år senare publicerade Jörgen
Vesti Nielsen resultaten i en vetenskaplig tidskrift. Modellen kallas
low carb – high fat, alltså låg kolhydrat och högfettkost.
Experterna svarade - med tystnad
Resultaten möttes av total tystnad från landets överviktsexperter.
Men det fanns fler som var inne på samma spår. När läkaren Annika Dahlqvist
började behandla sina diabetespatienter med low carb – high fat kost
gick även de ner i vikt och slapp sina diabetesmediciner.
– Det är de här kostråden med mycket kolhydrater som gjort oss sjuka
och orsakat många människors död, säger Dahlqvist.
Resultaten möttes av total tystnad från landets överviktsexperter.
Men det fanns fler som var inne på samma spår. När läkaren Annika Dahlqvist
började behandla sina diabetespatienter med low carb – high fat kost
gick även de ner i vikt och slapp sina diabetesmediciner.
– Det är de här kostråden med mycket kolhydrater som gjort oss sjuka
och orsakat många människors död, säger Dahlqvist.
Kommentarer
Postat av: LIENE
coolt att veta!
intressant blogg.
fats jag behöver inte gå ner i vikt, hahaha.
Trackback